Ugrás a fő tartalomra

8200 Veszprém, Eötvös Károly u. 1.


+36 70 199 6002

Széchenyi 2020

Akadálymentességi nyilatkozat


Akadálymentességi nyilatkozat

Akadálymentesítési nyilatkozat 

A Veszprémi Szakképzési Centrum (továbbiakban VSZC) elkötelezett amellett, hogy honlapját a közszférabeli szervezetek honlapjainak és mobilalkalmazásainak akadálymentesítéséről szóló 2018. évi LXXV. törvény szerint akadálymentessé tegye. 

Ezen akadálymentesítési nyilatkozat a Veszprémi Szakképzési Centrum https://veszpremszc.hu/ hivatalos honlapjára (továbbiakban Honlap) vonatkozik. 

 

Megfelelőségi státusz 

A Honlap az alábbiakban felsorolt kivételek mellett megfelel a törvénynek. 

 

Nem akadálymentes tartalom 

Az alábbiakban felsorolt tartalom a következő ok(ok) miatt nem akadálymentes: 

A 2018. évi LXXV. törvénynek való meg nem felelés 

 • A szkennelt PDF formátumba mentett dokumentumok nem felolvashatóak: 

A jelenlegi ügyviteli rend szerint a dokumentumok hitelesítése kézi aláírással történik. Az így hitelesített dokumentumok szkennelt képének mentése PDF formátumba történik, ami nem teszi lehetővé a képernyő-felolvasó programok általi értelmezést. 

A VSZC akadálymentes alternatívaként vállalja, hogy amennyiben ez technikailag lehetséges, a felhasználó egyedi igénye alapján, az igény beérkezésétől számított 15 napon belül elkészíti és az igénylő rendelkezésére bocsátja az általa megjelölt tartalom akadálymentes PDF-változatát. Ezt követően a VSZC a Honlapon ezt az akadálymentes változatot teszi közzé, illetve 2024. június 1.-től csak képernyő-felolvasóval értelmezhető PDF kerül közlésre. 

 • A Honlapon elhelyezett képek, ikonok megfelelő alternatív szövege nem elérhető, ennek javítása 2024. május 31.-éig megtörténik. 

 

Aránytalan teher 

 • Nem megfelelő kontrasztarány az alkalmazott témasablonban 
 • Nem minden esetben jól fokuszált ugrólink, tabulátor sorrend. 
 • A címkék nem mindig leírók. 
 • A weboldalon található olyan felugró ablak, amelyre a képernyőolvasó programok fókusza nem kerül rá automatikusan. Így a képernyőolvasó szoftverrel böngésző felhasználók figyelmét könnyen elkerülhetik a felugró ablakban közölt információk. 
 • A weboldalon található olyan felugró ablak, amely a képernyőolvasó programok számára nem érhető el. 
 • A weboldalon található olyan link, szöveges vagy grafikus elem, amelynek az elvárt szint alatti a kontrasztaránya. 
 • A weboldal a nagyíthatóság követelményeinek nem tesz eleget. 
 • Egyes aktuálisan nem látható (rejtett) elemekre is rááll a billentyűfókusz vagy olyan helyre kerül, ami nem logikus. Ez nagyban nehezíti a csak billentyűzetet használó felhasználók oldalon belüli navigációját. 
 • A weboldalon található egy vagy több olyan szakasz, amelynek folyamatos mozgását, vizuális effektjét billentyűzet segítségével nem lehet szüneteltetni. Ez nagyban nehezíti a diszlexiás, valamint a gyengénlátó, nagyító szoftverrel böngésző felhasználót az információk értelmezésében. 
 • A weboldalon található olyan űrlap, melynek útmutató szövege, vagy az űrlap kitöltése során jelentkező hibaüzenet megfogalmazása nem kellően egyértelmű vagy nem magyar nyelvű. Ez nagyban nehezíti a kognitív képességeikben korlátozott vagy a weboldalon használt idegen nyelvet nem ismerő felhasználók számára a weboldal használatát. 
 • A képernyő-felolvasó programot használó, illetve hangvezérléssel navigáló felhasználók részére a Honlapon alkalmazott témasablonban előfordulhat, hogy egyes alkalmazott színeknél alacsonyabb a kontrasztarány, amely a teljes körű akadálymentes használatot csökkentheti. 

A VSZC számára az Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal (NSZFH) biztosítja a webhoszting szolgáltatást az Innovatív Képzéstámogató Központ (IKK) szolgáltatón keresztül. A webhoszting keretében STRAPI CMS működik, ami a VSZC részéről csak bizonyos tartalmak/szöveg elhelyezésére és formázására ad lehetőséget.  A felsoroltak az IKK közlése szerint 2025. december 31.-éig kerülnek javításra miután ehhez kiegészítő források bevonása is szükséges. 

A tartalom nem tartozik az alkalmazandó jogszabályok hatálya alá 

 

Az akadálymentesítési nyilatkozat elkészítése 

E nyilatkozat 2024. február 27.-én készült a VSZC önértékelése alapján 

A nyilatkozatot legutóbb [a legutóbbi felülvizsgálat dátuma]-án/én vizsgálták felül.

 

Visszajelzés és elérhetőségek 

Szívesen vesszük visszajelzéseiket az titkarsag@veszpremszc.hu címen, e-Papír szolgáltatáson keresztül vagy postai úton. 

A törvény 4. § (2) bekezdése értelmében a VSZC a jelzésre 30 napon belül köteles válaszolni. 

 

Végrehajtási eljárás 

Az akadálymentesítési ellenőrzés részletes szabályait a közszférabeli szervezetek honlapjainak és mobilalkalmazásainak akadálymentesítéséről szóló 2018. évi LXXV. törvényben foglalt kötelezettségek teljesítése ellenőrzésének részletes szabályairól szóló 162/2019. (VII. 5.) Kormányrendelet tartalmazza. 

 • Ellenőrző szervezet: Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség 
 • Székhely, levelezési cím: 1134 Budapest, Váci út 35. 
 • Ügyfélszolgálat: +36 1 450 3070 
 • E-mail: ugyfelszolgalat@kifu.gov.hu 

Amennyiben a visszajelzési eljárásban az értesítést vagy kérelmet benyújtó személy a törvény 4. § (2) bekezdése szerinti határidőben nem, vagy nem kielégítő választ kap a VSZC-től, bejelentése alapján az ellenőrző szervezet akadálymentesítési ellenőrzést végez. 

 KIMIKK
Széchenyi 2020

  • SZC logo fehér
  • Veszprémi Szakképzési Centrum

   8200 Veszprém, Eötvös Károly u. 1.

  • Telefon: +36 70 199 6002

   E-mail: titkarsag@veszpremszc.hu

   OM azonosító: 203066

   Felnőttképzési nyilvántartás száma: B/2020/002975


  2024Veszprémi Szakképzési Centrum