Szakács
Turizmus-vendéglátás ágazat képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul. A szakács az egyik legrégebbi szakma. A napi szükséglet kielégítésének kiszolgálása mellett kulináris élményt is nyújt a vendégek számára. Szinte minden társadalmi, családi, vallási eseményben szerepe van az étkezésnek, így a főzésnek is, ami a szakács fő tevékenységi köre. A szakács élelmiszerekből ételeket, fogásokat „varázsol” remek ízérzékével és kreativitásával meg persze fűszerekkel, ízesítőkkel. A vendéglátóipar termelési területén, kihelyezett vagy fix éttermi konyhán dolgozó szakember, aki több területen lát el feladatokat, mint például közétkeztetésben, hidegkonyhán, protokoll- vagy a la carte szakácsként.
Azoknak a kreatív fiataloknak ajánljuk, akik szeretnek alkotni. Folyamatos fejlődésre és változatos munkára vágynak. A jó szakács egyénisége felismerhető az általa készített ételben.
KOMPETENCIAELVÁRÁS
Remek ízérzék, nagy terhelhetőség, jó stressztűrő képesség, kiváló kommunikációs készség, a szakma és a kollégák iránt tanúsított alázat, problémamegoldó képesség, kreativitás, együttműködő képesség.
A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ
- a vezetőszakács utasításait követve ételt készít, tálal, díszít a szakmaiság, a praktikusság és az esztétikusság figyelembevételével;
- előkészítő, elkészítő és befejező műveleteket hajt végre;
- árut rendel, árut vesz át, árut raktároz szakosítva;
- betartja és betartatja a HACCP szabályzatot;
- anyagi és erkölcsi felelősséget vállal a rábízott javakért;
- a konyhatechnológiai eljárásokat tudatosan alkalmazza;
- képes a segédszemélyzet munkáját összehangolni, irányítani.
SZC SPECIFIKUS INFORMÁCIÓK A KÉPZÉSHEZ
A JELENTKEZÉSI ŰRLAP KITÖLTÉSÉHEZ KATTINTSON IDE!
Ez a képzés a Veszprémi SzC Jendrassik-Venesz Technikumban és a Veszprémi SzC Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégiumban érhető el.
A Veszprémi SzC Jendrassik-Venesz Technikum 1 éves képzése:
Helyszín: Veszprém
Felvétel feltételei:
- foglalkozás-egészségügyi alkalmasság
- pályaalkalmasság
- alapfokú iskolai végzettség (8 általános)
Oktatás ütemezése: heti 3 nap (hétköznap) 15:00-20:00
Beiratkozás tervezett időpontja: 2025. augusztus
Képzés kezdésének tervezett időpontja: 2025. október 01.
Képzés befejezésének tervezett időpontja: 2026. szeptember 30.
Vizsga várható ideje: 2026. ősz
Képzésről kizáró egészségügyi okok: epilepszia, gyenge fejlettség, izomerő, statikai rendszer, végtag súlyos anatómiai, funkcionális rendellenességei, Idült bőrbetegségek, ízérzés, szaglászavar, vitium-kardiológiai vélemény alapján, vegetatív disztónia, súlyos, nem korrigált látászavar, halláscsökkentés a társalgási beszédértés zavarával
Minimális létszám: 12 fő
Maximális létszám: 24 fő
Veszprémi SzC Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégium képzése:
Helyszín: Ajka
Felvétel feltételei:
- foglalkozás-egészségügyi alkalmasság
- pályaalkalmasság
- alapfokú iskolai végzettség (8 általános)
Képzési idő: 1,5 év
Oktatás ütemezése: hétfő, szerda 14:00-19:00
Beiratkozás tervezett időpontja: 2025. szeptember 17. 15:00
Képzés kezdésének tervezett időpontja: 2025. október 01.
Képzés befejezésének tervezett időpontja: 2027. január 31.
Vizsga várható ideje: 2027. február
Minimális létszám: 12 fő
Maximális létszám: 24 fő
KÉRDÉSE VAN?
Császár Eszter
felnőttképzési referens
csaszar@veszpremszc.hu
+36 70 641 4011